PEKKA HANNULA Visual Artist - Printmaker pekka.hannula [ät] hotmail.com
+358 40 5001295
@luovuksissa

ETUSIVU GRAFIIKKA KOLLAASI PIIRROSJUMPPA KAUPPA INFO TAIDEAITAT CV BLOGI⇒ Piirrosjumpan Facebook ryhmä

Piirtämisjumppa

Nyt annetaan kyytiä harmaille aivosoluille ja en minä osaa -ajatuksille.

Piirtämisjumpassa aivot laitetaan ponnistelemaan uudenlaisten haasteiden edessä ja osallistujat saavat aavistuksen siitä millaista ajattelua taideteoksen tekemisen taustalta löytyy ja millaisia ongelmia taiteilija joutuu työssään kohtaamaan. Tyylipisteitä ei anneta eikä virheitä ole. Harmaat aivosolut saavat kyytiä ja piirtämiseen liittyvät pelot ja "en minä osaa" häpeän tunteet katoavat.

Piirtämisjumpaan osallistutaan samaan tapaan kuin perinteisille ohjatuille jumppatunneille. Erona on se että piirtämisjumpassa ei kehitetä hapenottokykyä tai rääkätä lihaksistoa, vaan treenataan aivoja erilaisten piirtämiseen liittyvien harjoitusten avulla, joiden suorittaminen ei edellytä ns. piirrustustaitoa. Se riittää että kynä pysyy kädessä ja "osaa kirjoittaa". Yläikärajaa ei ole. Alaikärajaksi suositellaan "yli 10 vuotta", sillä harjoitteiden tekeminen edellyttää hieman keskittymiskykyä.

Isommille ryhmille piirtämishetki voidaan toteuttaa esimerkiksi luokkahuoneen tapaisessa tilassa, josta löytyy dokumenttikamera, jonka avulla osallistujat voivat seurata jumppaohjaajan ohjeita ja piirtämistä. Pienemmälle ryhmälle riittää iso pöytä, jonka ympärille jumppaajat mahtuvat, kuten kuvassa alla. Tarvitaan pöytätilaa piirtäjille, pehmeitä lyijykyniä, liituja, kuulakärki-, väri- ja tussikyniä ja muita yksinkertaisia piirtämiseen sopivia välineitä sekä tavallista A4-A3 kopiopaperia. Osallistujat valitsevat itselleen vapaasti muutamia erilaisia piirtimiä ja reilusti paperia. Piirtämisjumppa onnistuu hyvin millä tahansa kynällä.


Piirtämisjumppaa TaideAitat kesänäyttelyssä 2014


Jos selaimesi ei tue videon esittämistä, niin video on katsottavissa myös YouTubessa.


Piirtämisjumpassa ei lasketa virheitä tai tavoitella "hienoa" lopputulosta, vaan harjoitellaan perusasioilla, niin että hetkeen on mukava heittäytyä vaikkei olisi piirtänyt yhtään mitään vuosikausiin tai koskaan.


Piirtämisjumppa elää ja kehittyy jatkuvasti saatujen kokemusten ja palautteen myötä.
Piirrosjumppa on ollut mukana keväällä 2011 Espoon modernin taiteen museon EMMAn Miró näyttelyn työpajoissa ja Oulun Taidemuseon museopäivillä.