PEKKA HANNULA Visual Artist - Printmaker taide.hannula [ät] gmail.com
+358 40 5001295
@luovuksissa

ETUSIVU GRAFIIKKAA TEOKSIA INFO CV

Sivut ovat siirtyneet osoitteeseen:
hannula.art
Pekka Hannula

ETSAUS eli VIIVASYÖVYTYS

Viivasyövytys eli etsaus on taidegrafiikan syväpaino menetelmä, jossa pohjustusaineella päällystetylle kuparilaatalle piirretään kuva, joka syövytetään hapon avulla laatalle. Tekniikka on kehitetty keskiajalla aseseppien ja koristekaivertajien parissa, joille kehittyi tapa ottaa vedos kaiverretuista kuviosta. Etsauksen keksijä lienee saksalainen Daniel Hopfer (n. 1470-1536), joka siirtyi taidegrafiikan pariin kokeillessaan vedosten ottamista kaivertamistaan vaakunasyövytyksistä. Tekniikan ensimmäisistä taitajista mainittakoon Albrecht Dürer (1471-1528), joka oli yksi renesanssin suurista mestareista. Ensimmäinen päivätty vedos on vuodelta 1513, tekijänä Urs Graf. Ranskalainen Jacques Callot (1592-1635) taas otti etsauksissaan ensimmäisenä käyttöön asteittain tapahtuvan syövytyksen. Tekniikka on kulkenut kehittyen läpi vuosisatojen ja säilynyt elinvoimaisena nykyaikaan asti.

Viivasyövytys on ennenkaikkea viivan ts. piirtämisen taidetta sekä taiteen käsityöläisyyden arvostamista. Pienistä viivoista on mahdollista rakentaa kokonaisia maailmoita ja kertoa monia mielenkiintoisia tarinoita. Taidegrafiikan juuret lepäävät vahvasti kirjan kuvittamisen perinteessä, jota arvostan suuresti. Rembrantin, Piranesin ja oman isäni Simo Hannulan viitoittamaa tietä on ollut hyvä kulkea. Tätä perintöä haluan omalta osaltani olla edelleen säilyttämässä. Kaikki teokseni ovat itse vedostamaani originaaligrafiikkaa.

TAIDEGRAFIIKAN MERKINNÄT
Mitä tarkoittavat erilaiset numero ja kirjain merkinnät taidegrafiikan vedoksissa? Mistä tietää että kyseessä on "taiteilijan itsensä vedostama" taidegrafiikan teos?

MYYNTI
Taidegrafiikan vedoksia myytävänä verkkokaupoissa.


Etsauksia näyttelyssä Saskian Galleriassa Tampereella 2007Printmaking equipment - Taidegrafiikan välineistöä